3 Tips voor het vinden van een mentor

Samenvatting

3 tips voor het vinden van een mentor. Waarom zou ik hier een video over maken? In deze video behandel ik iets wat voor mij de grootste verandering betekende in mijn leven. Een mentor is namelijk essentieel om te groeien. En waarom zeg ik dat? Omdat een mentor veel verschillende functies heeft en jou voor bepaalde dingen kan behoeden.

Een mentor is iemand waar je tegen op kijkt en je hebt veel verschillende soorten mentoren. Je kan er één hebben op persoonlijk gebied of op zakelijk gebied maar het is ten alle tijden iemand die over meer ervaring beschikt dan jij. Bekijk mijn video en kom erachter welke tips ik voor jou heb om een mentor te vinden.

TRANSCRIPT

Hoe vind je een mentor en waarom is het belangrijk om een mentor te vinden? Waarom een mentor hebben belangrijk is Oké, dus waarom moet je een mentor vinden? Kijk, als jij iemand volgt die het pad al heeft bewandeld dat jij wilt bewandelen, dan kan je fouten voorkomen die de meeste mensen maken. Velen van jullie die kijken naar mijn content, willen waarschijnlijk ooit een business starten of willen voor hunzelf gaan werken, je wilt beginnen met ondernemen. Maar word je een geboren ondernemer, zit het in één keer in je en snap je alles van de businesswereld? Grote kans dat het antwoord nee is. Dus vind een mentor of een coach of iemand die super veel ervaring heeft en kopieer gewoon wat hij of zij doet. Tony Robbins zegt het letterlijk, if you want to be succesvol, find someone that achieved success, copy what they do and you will get the same results. En daarmee bedoelt hij gewoon simpelweg, vind een mentor en laat hem je uitleggen wat hij of zij heeft gedaan om succes te behalen. Kijk, iemand die al honderd keer de map kent van bijvoorbeeld Arnhem, als iemand de wegen allemaal kent en jij komt hier voor het eerst. Wil je dan leren van hem die alles snapt en overal kan vertellen waar je moet komen en waar je niet moet komen of wil je het zelf gaan uitvogelen en dan tien keer eerst uit eten gaan in een slecht restaurant en daarna ga je een paar keer verdwalen. En dan ben je zoveel tijd, geld, moeite en alles kwijt, terwijl je dat allemaal kunt voorkomen door gewoon iemand te volgen die het al helemaal snapt, right. Super slecht voorbeeld, maar dat is dus wat ik bedoel. Ik heb hier een aantal tips die jij kan gebruiken om een mentor te vinden. Want heel vaak krijg ik de vraag, via mijn Instagram DM’s of via een Podcast, de vraag van, hé, Jia, ik zoek een mentor of wil jij mijn mentor worden? Hoe kan jij dat doen, oké, hoe kan jij mijn mentor worden, ik wil jou als mijn mentor of ik zoek een mentor maar ik word telkens afgewezen, help, wat moet ik doen? Waarde geven Tip nummer een is, geef waarde. Waarom zou ik of iemand anders die succesvol is, waarom zouden wij tijd nemen uit onze veel te drukke schedule, de hele dag door krijgen wij al zulke DM’s, dus waarom zouden wij tijd nemen, tijd vrijmaken voor jou, waarom? Dus je moet altijd onthouden, de enige reden waarom we dat zouden doen, is als het ons ook een voordeel brengt. Dus denk altijd, what’s in it for them? Oké, dus nogmaals, what’s in it for them? Waarom zou ik jou moeten mentoren? Wat heb jij me te bieden wat de andere 99 mensen niet te bieden hebben? Dus een voorbeeld, hoe ik bijvoorbeeld rijke mensen uit eten meenam, is gewoon simpelweg, hé, wat is je favoriete restaurant? Ik ga je oppikken, ik ga je thuisbrengen, we zijn een uurtje weg, ik trakteer, heerlijke biefstuk, whatever you like. Ik neem je mee, wanneer kan je, wanneer komt het jou uit? En dit is dus iets wat werkt als iemand niet veel aanvragen krijgt. Maar als iemand daarentegen heel veel uitnodigingen krijgt voor lunch en dinner, dan wordt het niet echt meer bijzonder. Dus zoek een creatieve manier hoe jij waarde kunt geven aan iemand, zodat hij of zij jou wil helpen. Eén van de makkelijke manieren is bijvoorbeeld altijd met geld. Oké, hoeveel kost je per uur en ik ben bereid om dat te betalen en dan kun je geld inruilen voor kennis van je mentor. En als je dat vaak genoeg doet en je bent er altijd, op een gegeven moment denkt de mentor dan misschien wel van, hé, jij hebt al tien sessies bij mij afgenomen, jij bent super gedreven. In plaats van dat je me nu betaalt, wil ik je echt helpen en dat ga ik je ook misschien wel gratis doen. Want de incentive van iemand die heel succesvol is en misschien vijftig of zestig jaar oud, die super veel ervaring heeft met business, zijn incentive is waarschijnlijk niet meer een paar miljoen verdienen. Misschien als hij dat al heeft op de bank, is dat niet meer echt iets waarvoor hij gaat rennen. Waarschijnlijk is zijn incentive een impact achterlaten op de wereld, mensen helpen, zijn kennis doorgeven aan iemand anders. En als jij daar dan bent op de right moment and the right timing en jij staat daar terwijl hij iemand zoekt, dan kan daar misschien een hele mooie samenwerking uit groeien. Weet wat je wilt vragen Dus tip nummer één, geef waarde. Onthoud ook: what’s in it for them, als ze jou helpen. Tip nummer twee, vraag. Weet je, vraag. Nee heb je en ja kun je krijgen. Dus zoveel mensen denken aan een speciale strategie en al dat soort dingen, maar heel simpelweg, je kan gewoon iemand connecten via LinkedIn, dat is super makkelijk. Je kan iemand gewoon bellen, je kan naar het bedrijf kun je e-mailen en je vraagt gewoon letterlijk, hé, zou je mij willen mentoren? Ik heb dit en dit te bieden, ik ben momenteel negentien jaar oud en ik zoek gewoon een mentor of coach die het snapt. Want momenteel is mijn situatie dit en dit en ik denk dat jij perfect bent om mij te helpen. Je moet gewoon vragen. En misschien krijg je negentig mensen die zeggen, nee. Maar als er één iemand daaruit komt die denkt van, hé, dat lijkt me wel een leuk project, laten we het gewoon proberen, laten we eerst een keertje meeten. En mocht het niks zijn, dan gaan we niet verder. Dan heb jij je ene kans. Dus vraag het gewoon, wees creatief. Ik heb vandaag toevallig een boek ontvangen van iemand die mij volgde op Instagram. En ze heeft een boek gestuurd, ze heeft ook nog eens een notebook erbij gestuurd en een briefje met letterlijk alleen maar van, hé, dit boek is super goed en hier heb je wat waarde. En ze vroeg niet van, wil je mij helpen of kan je dit voor mij doen? En ze heeft veertig, vijftig euro gespendeerd en puur om mij te helpen, uit het niets. Dan denk ik van, wow, dat is super creatief. Zij geeft waarde. En het is een creatieve manier, dus wees creatief ook. Hoe benader je iemand? Want als jij gewoon in de DM’s komt met alleen maar, hé, kan je mij helpen? Niemand wil je dan gelijk helpen, oké. Dus wees creatief. Wees jezelf En het derde punt, jongens, de derde tip is, don’t be entitled, oké? En wat ik daarmee bedoel is, zoveel mensen zijn zo butthurt wanneer ze worden afgewezen. Als iemand mij DM’t met hé, man, zou je mij willen helpen? En ik heb geen tijd om te reageren, dan skip ik het gewoon. En dan krijg ik daarna een berichtje met, o, man, ik dacht dat je mensen wilde helpen en dit laat weer zien wie je echt bent. Denk ik van, motherfucker, what the fuck denk jij? Oké, waarom ben je zo entitled? Jij hebt geen ene recht op hulp of coaching want je verdient het niet. Als jij iemand vraagt om hulp, dan heb je geluk als hij of zij jou wil helpen. Maar er is geen ene vorm van verplichting dat iemand jou moet helpen, oké? Er is geen verplichting. Waarom zouden mensen jou moeten helpen? Dus wees cool met als je nee hoort. Ga dan niet butthurt doen, want misschien op langer termijn kan diegene jou alsnog helpen. Dus ga niet gelijk denken van, o, zie je wel, ze zijn allemaal hetzelfde en ze willen alleen maar geld en niemand wil me helpen. Niemand is jou iets verplicht, oké? En waarschijnlijk heb je van je ouders gehoord, van papa en mama van, hé, je bent de hele wereld en jij verdient alles. En de hele echte wereld, hoe werkt dat? Je verdient niet alles, oké. The world is not crazy enough to give to undeserving people. Dat is een quote van de mentor van Tai Lopez en hij zegt dat dus, de wereld is nog niet gek genoeg om mensen die het niet te verdienen, te gaan belonen. Dus voordat jij iets verdient, moet jij ervoor zorgen dat jij ook de deserving factor hebt, oké. Waarom zouden mensen jou moeten helpen? Dus het derde is gewoon simpelweg, don’t be entitled en accepteer gewoon dat je heel vaak nee gaat krijgen totdat iemand uiteindelijk ja gaat zeggen. Recap De drie dingen zijn, een, geef waarde, twee, vraag het gewoon en wees creatief en ten derde, don’t be entitled en wees gewoon cool wanneer mensen nee zeggen. Dus dit waren mijn tips om een mentor te vinden. Ik raad iedereen aan om een mentor te vinden. En sowieso ergens in jouw regio, als of je nou in een klein dorpje woont, iemand is succesvol en snapt hoe je een business moet runnen. Dus ga gewoon langs, wees creatief en probeer hem of haar als jouw mentor te krijgen. En mocht je nou echt niemand kunnen vinden, hele kleine kans, maar stel je voor, je bent super introvert en het lukt jou echt niet. Je hebt Meetups geprobeerd, je bent naar netwerkevents gegaan en je bent- Je hebt aangeklopt bij mensen, je mensen ge-e-maild, je hebt cadeautjes gestuurd naar mensen en het lukt je nog steeds niet, dan kan je eventueel gewoon het feit dat je naar deze video’s kijkt, dat je podcast luistert, zo kan je ook je mentors vinden. Het is dan niet persoonlijk een-op-een, alles is dan online, maar als je goed genoeg oplet en je neemt echt die hele environment op, dan kan je alsnog heel veel leren en ben je een soort van online mentor voor je. Dus dit waren de tips vandaag, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Klik even op like en laat me even in de comments weten of jij al een mentor hebt en zo nee, waarom niet, waar heb je moeite. En wie weet kan ik je dan even helpen, in de comments. So let me know guys. -Jia mentor FacebookTwitterLinkedIn

Geef een reactie